I denna artikeln kommer vi gå igenom vad Lås & Nycklar är och hur man arbetar med dem.

Funktion Lås & Nycklar är en funktion som ingår i paketen Growth och Professional.

Lås & Nycklar är en funktion för att kunna styra butikens utformning baserat på inställningar för individuella kunder och/eller kundkategorier. Du kan skapa upp till 64 olika lås som du kan sätta på varugrupper, varor, nyhetskanaler, dokument, frakt- och betalsätt samt sidor av webbutiken.

Även andra delar av butiken kan låsas vid särskild anpassning. För att kunden ska kunna se det låsta objektet eller innehållet, måste kunden ha nycklar till objektets lås.

Så för att skapa låset behöver du logga in i administrationen. Åt vänster ser du en meny med olika alternativ att jobba med i butiken. Gå in på:

1. Kundregister ->

2. Lås

Låsens namn väljer du själv så välj ett som är tydligt för dig själv vad det används till. Det kan t.ex. vara Återförsäljare. Då skapas ett lås som gör att manuellt utvalda kunder (återförsäljare i detta fall) får nycklar till manuellt utvalda varor, varugrupp, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt. Ett annat lås kan t.ex heta företagskund. Lås kan då skapas för t.ex. valmöjligheten för betalning mot faktura och företagspaket som fraktmetod. Låset gör att manuellt utvalda kunder (företagskunder i detta fall) kan få nycklar till t.ex. faktura som betalningsmetod och företagspaket som fraktmetod.

Varje enskild varugrupp, vara, dokument, nyhetskanal, frakt- och betalsätt måste manuellt ställas in om du vill att det ska finnas lås på dem. Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar, och för kundkategorier under kundkategoriinställningar.

När du har skapat de lås du vill använda dig utav så klickar du på spara som du hittar längst ner till höger. Se nedan.

För varje lås finns även ett ANTI-lås. ANTI-lås har precis motsatt effekt. Det vill säga:

Lås - Ett lås döljer ett objekt för alla kunder som inte har en nyckel.

ANTI-lås - Ett ANTI-lås döljer ett objekt för alla kunder som har en nyckel.

Du behöver inte skapa ett ANTI-ilås utan det blir ett val på de delar du kan låsa i butiken. Du väljer, med andra ord, om du vill sätta ett lås på exempelvis en produkt, vilket gör att enbart de med nyckeln tilldelad kan se produkten, väljer du att aktivera ANTI-låset på produkten så kommer de som har nyckeln inte att se produkten.

Tilldelning av nycklar

Det går att tilldela nycklar för individuella kunder under kundens inställningar.

I menyn åt vänster i administrationen så välj att redigera den kund du vill tilldela nyckeln på under:

1. Kundregister ->

2. Kunder

3. Redigera kund

1. Gå sedan in under fliken kundinställningar på kundkortet och leta upp området om nycklar i segmentet Kundinställningar.

Det går också att tilldela nycklar för kundkategorier.

I menyn åt vänster i administrationen så gå in på:

1. Kundregister ->

2. Kundinställningar ->

3. Klicka på fliken Kundkategorier (länk till manual om kundkategorier)

4. Antingen skapa ny kundkategori eller redigera en som redan finns och tilldela nyckeln.

Lycka till!